Hillwood House, Tamar Valley, Tasmania

Hillwood House by Beachouse Hillwood House dining area by Beachouse ArchitectureHillwood House study by Beachouse ArchitectureHillwood House open plan living and kitchen area by Beachouse ArchitectureHillwood House by BeachouseHillwood House living area with daybed by Beachouse ArchitectureHillwood House bathroom with river views by Beachouse ArchitectureHillwood House bath open to deck by Beachouse ArchitectureHillwood House by Beachouse

Hayley and Jordan found their beautiful 20 acre rural property with sweeping views over the Tamar River and decided to build their ‘forever home’.

They engaged Beachouse with a brief to design a sustainable off-grid home that was open, light-filled and took advantage of the beautiful location, it’s established trees, open pasture and multi-facetted vistas. The result is a warm, friendly and casual home that sits lightly on the gentle slope, drawing in the natural sunlight and connecting with the external environment at every turn.  The house design is based on passive solar principles, natural ventilation, minimal energy use, a well insulated and durable building fabric, cedar framed double glazed windows and a cladding in Silvertop Ash batten and board which add a rugged warmth to the rural building. All finishes are carefully selected, natural and non-toxic to create a truly healthy living environment. The piece de resistance is the couple’s ensuite bathroom with a wall of folding glass doors that open to a small deck with breath-taking views across undulating hills to the Tamar River and distant mountains beyond. We wish them many happy years enjoying their new house (if they ever get out of the bath that is!)