Family Shack, Port Arthur, Tasman Peninsula

Robert and Norma had been on the lookout for a site on which to build their dream family shack when they chanced upon this waterfront property overlooking Carnarvon Bay in Port Arthur. Having had a long history with timber in Tasmania their brief to Beachouse was to design a small, simple house that would showcase beautiful Tasmanian timbers such as Tasmanian Yellow Gum and Myrtle. The external timber cladding and deck are untreated to weather to a natural silver grey, blending in with the surrounding vegetation.

The family shack comprises two pavilions that are linked at the main entry point – one includes the main living area and the main bedroom while the other includes two bedrooms, a second bathroom and sun room (including sauna) for the kids. The pavilions are connected externally by decks that wrap around the north and east to take best advantage of northern sun and eastern water views. A small footprint – 140 sqm, passive solar design, thermally efficient timber framed double glazed windows, sheltering roofs, external sun shading, internal blinds, a wood heater, solar PV & solar hot water make this house a great example of simple, livable, sustainable architecture.

The interior design features oiled Tasmanian Myrtle joinery and flooring, natural sandstone pavers in the entry, sunroom &  wet areas complemented with simple white washed walls and ceilings throughout. Non-toxic, zero-VOC finishes have been applied to ensure a healthy living environment for the family.

Construction by South East Building Family_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack F

mily_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack Family_Shack  Family_Shack