Park Beach Art Gallery Renovation, Tasmania

Park_Beach_House _by_Beachouse_Architecture (2)Park_Beach_House _by_Beachouse_Architecture (9)Park_Beach_House _by_Beachouse_Architecture (5)Park_Beach_House _by_Beachouse_Architecture (6)

Patricia’s house and art gallery nestles into the rocky headland at the western end of Park Beach. Despite its spectacular location the house was poorly constructed, dark, cold and not oriented towards the sun. She engaged Beachouse with a brief to transform the house into a light, warm, livable space with a casual beach house feel where she could live comfortably and pursue her art practise. The cold bare concrete floor was insulated and covered with a new floating bamboo floor. Drafty old windows and doors were replaced with new UPVC framed double glazed windows and doors to resist the harsh southerly winds and ocean spray. North facing skylights and additional areas of glazing draw daylight in to brighten and warm what had once been dark, cold spaces on the ground floor. A new sheltered northern courtyard space was created with a pergola roofed in polycarbonate to allow solar access while also providing privacy from neighbouring windows. The awkward attic storage space was transformed into a well insulated, bright, living and studio space, folding open the roof to engage with sweeping views across the ocean and Park Beach. A solar hot water system and a photovoltaic array were installed on the north facing roof, further enhancing the energy efficiency of the project. Now Patricia can enjoy the beautiful location on the ocean in the comfort of her bright warm artist’s retreat which she shares with her daughter Eve Smith, photographer and clothing designer of Sea Urchin Design.

 http://www.turnersmith.blogspot.com.au/
Photographs by Jackie Graham Photography
Project constructed by Blue Gum Builders